http://www.paidtoclick.com

Friday, December 30, 2011

Wat is vogelgriep H5N1 nu eigenlijk? Mensen kunnen het ook krijgen, maar hoe besmettelijk is het? Hoe voorkom je besmetting met de vogelgriep?


Wat is vogelgriep H5N1 nu eigenlijk? Mensen kunnen het ook krijgen, maar hoe besmettelijk is het? Hoe voorkom je besmetting met de vogelgriep?


Wat is vogelgriep H5N1 nu eigenlijk?
De volgende pluimveesoorten en vogelsoorten kunnen vogelgriep krijgen:

-hoenderachtigen, zoals kippen, kalkoenen, fazanten, kwartels, parelhoenders, patrijzen, pauwen, -grootpoothoenders en hokko's;
-eenden, ganzen en zwanen;
-duiven;
-loopvogels, zoals struisvogels, emoes en nandoes.
-Niet alleen in het wild levende vogels kunnen besmet raken. Ook commercieel gehouden dieren en hobbydieren zijn vatbaar voor de vogelgriep.

Vogelgriep variant H5N1
Er zijn veel verschillende varianten van het vogelgriepvirus. De meest bekende variant is het H5N1 type. Dit type is zeer besmettelijk. Als een dier besmet is met H5N1, duurt het 4 tot 15 dagen voordat het daadwerkelijk ziek wordt. De ziekte verloopt daarna snel, met in de meeste gevallen de dood tot gevolg.

Besmetting vogels en mensen
Vogels kunnen op verschillende manieren geïnfecteerd raken met het vogelgriepvirus. De ziekte kan onder andere worden overgedragen via direct contact tussen vogels. Het vogelgriepvirus kan zich ook door de lucht verspreiden of door besmet materiaal, zoals mest.

In zeer zeldzame gevallen (bij zeer nauw contact met besmette watervogels of pluimvee) kunnen sommige varianten van het virus dat vogelgriep veroorzaakt ook mensen infecteren. Deze mogelijkheid bestaat bij het virus H5N1.

Melden vogelgriep verplicht
Als u vermoedt dat 1 van uw dieren besmet is met vogelgriep, moet u dit te melden aan de meldkamer van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA). Ook bent u verplicht een dierenarts in te schakelen.

Voorkomen van vogelgriep
Hobbypluimveehouders en commerciële pluimveehouders moeten goed letten op eventuele symptomen bij hun dieren. Symptomen moeten worden gemeld bij de dierenarts of de Algemene Inspectiedienst (AID).

Veehouders en transporteurs van levende dieren moeten hygiënemaatregelen nemen die de insleep van ziektevirus voorkomen. Daarnaast worden dieren op pluimveebedrijven, maar ook vogels in het wild, geregeld gecontroleerd op antistoffen tegen het vogelgriepvirus (Early Warning programma).

Vaccinatie vogelgriep
Het is niet toegestaan om hobbypluimvee of bedrijfsmatig pluimvee (preventief) te vaccineren tegen vogelgriep. Hiervoor is toestemming nodig van de Europese Commissie.

Meer informatie vogelgriep en vaccinatie
Meer informatie over vogelgriep en vaccinatie vindt u op deze website. Informatie over voedselveiligheid vindt u op de website van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en voor informatie over vogelgriep in relatie tot de volksgezondheid kunt u terecht op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Met dank aan o.a. rijksoverheid.nl

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright 2012 by : ba2_kan