http://www.paidtoclick.com

Tuesday, January 24, 2012

Heel veel onvrede bij werknemers over de beslissing van kabinet waardoor wettelijk opbouwde vakantiedagen snel moeten worden opgenomen


Wettelijk opgebouwde vakantiedagen moeten snel worden opgenomen 

Wettelijk opgebouwde vakantiedagen moeten snel worden opgenomen.


Er is heel erg veel onvrede bij werknemers over de beslissing van kabinet waardoor wettelijk opbouwde vakantiedagen snel moeten worden opgenomen. Met snel wordt bedoeld dat je uiterlijk voor 1 juli volgend op het jaar dat de dagen opbouwt, deze moet hebben opgenomen. Anders vervallen deze dagen.

Dus stel dat je in 2012 fulltime werkt, en je krijgt 26 vakantiedagen. Dan kijk je naar wat je wettelijk krijgt, dat zijn 4 x het aantal dagen dat je werkt, dat is 4 x 5 is 20 dagen.  Uiterlijk voor 1 juli 2013 moet je dan deze dagen hebben opgenomen.

Wat er precies gebeurt als dat niet kan, omdat je werkgever je niet toestaat dat op te nemen is niet duidelijk. Want stel nu dat je op 1 JUNI 2013 tegen je baas zegt dat je die 20 dagen nog wilt opnemen, en dat voor het eind van de maand moet doen. Jouw werkgever kan dan zeggen dat hij het niet leuk vindt dat je in de zomervakantie vrij neemt, omdat de bezetting dan al zo laag is. Wat doe je dan met die 20 dagen?

Veel werknemers vinden het bovendien een betuttelende aktie van de overheid. Laat werkgever en werknemer er zelf uitkomen. Zelfs in de CAO zou een werkgever kunnen opnemen dat hij vind dat je per jaar minstens 15 dagen moet opnemen.

Het kabinet wil dat werknemers regelmatig vrije dagen opnemen, om onder meer gezondheidsproblemen te voorkomen. De termijn van zes maanden geldt niet voor mensen die bijvoorbeeld door ziekte niet in staat zijn geweest vrije dagen op te nemen. Extra vakantiedagen die in een cao worden afgesproken, vallen buiten de regeling.

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright 2012 by : ba2_kan