http://www.paidtoclick.com

Friday, January 13, 2012

Is het Frikadel of Frikandel?


Is het Frikadel of Frikandel? 

De twee namen worden vaak door elkaar gehaald. Beide kun je in elk geval eten, hoewel sommigen dat niet durven vanwege wat er allemaal in een frikandel wordt verwerkt.

Het antwoord 
Dit zijn Frikandellen
Welke vorm juist is, hangt af van wat bedoeld wordt. Een frikadel is een gehaktbal die vooral in België gegeten wordt. Een frikandel is behalve in Belgische ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt de frikandel ook wel curryworst genoemd.

Dit zijn Frikadellen
Frikadel is afgeleid van het Franse woord fricadelle ('gehaktbal'). Dat woord is verwant met fricandeau ('mager kalfs- of varkensvlees') en waarschijnlijk ook met fricassee ('in stukken gehakt vlees').

De aanduiding frikandel is eind jaren vijftig bedacht door de Nederlander Gerrit de Vries, een snackfabrikant uit Dordrecht. Toen de gehaktbal van De Vries in verband met nieuwe wettelijke eisen voor het meelgehalte in vleesproducten niet langer gehaktbal mocht heten, gaf de fabrikant hem de vorm van een ruwe worst en noemde hij hem frikandel. Een andere fabrikant, Beckers, nam die naam over toen hij uit de ruwe worst de hedendaagse gladde versie ontwikkelde.

Dit is Frikadel Pan
Om de verwarring nog groter te maken is er ook nog de Indische frikadel pan.

Bron: Onze Taal 69 (2000), 181.

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright 2012 by : ba2_kan